Η ομάδα του τομέα Γεωπονίας- ΕΠΑΛ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ σας εύχεται καλές γιορτές!!!

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ

Αγροτικές Καλλιέργειες
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ

. Η καλλιέργεια των μανιταριών αριθμεί πολλά χρόνια , ωστόσο τις τελευταίες δεκαετίες, έχει ξεκινήσει η εντατικοποίηση της παραγωγής με την δημιουργία μεγάλων μονάδων μανιταροκαλλιέργειας καθώς  επίσης και την νέα τάση που παρουσιάζεται, και αφορά την  οικιακή μανιταροκαλλιέργεια από ερασιτέχνες παραγωγούς σε περιορισμένο χώρο για την κάλυψη κυρίως των αναγκών της καλλιέργειας.  Σε αυτό συνέβαλλε και η συνειδητοποίηση από μεγάλο  μέρος των καταναλωτών, τόσο της βιολογικής αξίας των μανιταριών στην διατροφή τους, οσο και η δημιουργία έτοιμων υποστρωμάτων , εμβολιασμένων με μυκήλιο, που μπορούν να τοποθετηθούν σε πολύ μικρό χώρο, δίνοντας έτσι την ευκαιρία , ακόμα και στους κατοίκους των πόλεων  που δεν έχουν εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στο αντικείμενο,   να παράγουν τα δικά τους μανιτάρια. Η διαδικασία παραγωγής μανιταριών ακολουθεί τα εξής  διαφορετικά βήματα 

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ ΛΑΧΑΝΟΚΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Ο τομέας Γεωπονίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος στην είσοδο του Δημαρχείου Αμυνταίου παρουσίασε την έκθεση ανθοκομίας - λαχανοκομίας και προϊόντων που παρασκευάστηκαν στα πλαίσια των εργαστηριακών μαθημάτων από τους ίδιους τους μαθητές με την επίβλεψη των καθηγητών τους.

Σάββατο 18 Απριλίου 2015

ΕΠΑΛ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΕΡΓΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΗΣ 
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ 
Στα πλαίσια εργαστηριακών μαθημάτων πραγματοποιήθηκαν παρασκευές προϊόντων από υλικά του πρωτογενή τομέα -κομπόστες, μαρμελάδες, τουρσιά κ.ά. καθώς και ανθοκομικές καλλιέργειες -ζουμπούλια, γεράνια, μπιγκόνιες, αρμπαρόριζα κ.ά.   όπου έγιναν με φροντίδες των μαθητών του τομέα Γεωπονίας και την επίβλεψη των καθηγητών ειδικότητας.
Η προβολή της έκθεσης πραγματοποιήθηκε στον χώρο του σχολείου.

Η ηλεκτρονική διεύθυνση του σχολείου μας είναι   ΕΠΑΛ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ


Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
Η καλλιέργεια του αμπελιού στην περιοχή του Αμυνταίου χάνεται στα βάθη των αιώνων και ξεπερνά τις 2 χιλιετίες. Ευρήματα από τις αρχαιολογικές ανασκαφές (κλαδευτήρια, πιθάρια, ρετσίνι και σπόροι) στην ελληνιστική πόλη των Πετρών, μαρτυρούν την καλλιέργεια του αμπελιού και την παραγωγή κρασιού. Επίσης η λατρεία της θεϊκής μορφής του Διονύσου αποδεικνύει την εξέχουσα θέση που είχε το κρασί στην καθημερινή ζωή των κατοίκων. Στα χριστιανικά χρόνια η λατρεία του Διονύσου αντικαθίσταται από τη λατρεία του Αγίου Τρύφωνα. Αρχές του 19ου αιώνα ο Αλή Πασάς φαίνεται να παίρνει φόρο σε κρασί και να το μεταφέρει στην περιοχή των Ιωαννίνων.